KUSTANNUKSIA

Meidän budjetti/kululaskurimme on melko monimutkainen kokonaisuus, joten en sitä käy kovin tarkasti erittelemään. En ehkä myöskään halua. :) Mutta suuntaa-antavasti olen tähän eritellyt muutamien kokonaisuuksien kustannuksia. Lähtötietoina kerrottakoon, että tontti on lähestulkoon tasamaata ja kohtalaisen hyvää rakentamiselle. Louhintaa tai suuren mittakaavan maansiirtoja ei tarvinnut perustusvaiheessa tehdä ja kuntakin oli huolehtinut puiden kaadosta (vähän turhankin hyvin) ennen maapläntin myyntiä. Kannot toki jouduttiin revityttämään kaivurimiehellämme irti. Joidenkin osioiden kustannuksia laskee myös oma työmme. Ihan hartiapankkirakentajia emme ole, mutta vain tietyt isommat kokonaisuudet olemme teettäneet.

Tässä siis pientä listausta. Summat ovat suuntaa-antavia, koska tiettyihin kokonaisuuksiin sisältyisi "sekalaisia" ostoja jne., joita en aina ole jaksanut lokeroida oikeaan kohtaansa.

Työtehtävät ~ 5 500 €
- vastaava mestari/pääsuunnittelija
- LVIS-suunnittelijat
- vakuutukset (työeläke ja talkoovoimat)
- energiatodistus
- asemapiirros

Liittymäkustannukset ~ 6 900 €
- sähköliittymä
- vesi- ja viemäriliittymät (Näiden hinnoista yllätyimme negatiivisesti!)

Maatyöt ~ 14 000 €
- kaivuri + mies
- hiekat, sepelit ja sorat
- putkitukset pihalle ja perustuksiin (salaojat, sadevesikaivot, radonputket)

Perustukset ~ 6 100 €
- anturamuotit (Lammitassut)
- anturoiden betoni
- harkot, laastit, raudat
- eristeet ja patolevyt

Talopaketti ~ 50 000 € (En jaksa eritellä laajuutta, mutta pakettiin sisältyi esim. väliovet ja sauna, mutta ei kiintokalusteita, portaita tms.)

Talopaketin pystytys ~ 14 700 €
- runko, tuulensuojalevyt
- vesikate
- ikkunat
- nosturi

Betonilaatan valu ~ 2 100 €
- betoni
- työ

Sähkötyöt ~ 11 000 €
- kaikki talon sähkötyöt ja materiaalit

IV-työt ~ 8 600 €
- työnjohtaja
- kaikki asennukset ja materiaalit (sis. koneen)

Vesi- ja viemärityöt ~ 10 000 €
- kaikki putkihommat
- työnjohtaja
- ei sisällä kalusteita (altaita, hanoja ym.)

Lämmitysjärjestelmä (maalämpö) ~ 18 000 €
- "avaimet käteen"
- lattialämmitys ala- ja yläkerrassa

Tulisija ~ 6 900 €
- takka, hormi ja niiden asennus

Tässä oikeastaan nämä kiinteät kustannukset. Näiden lisäksi olemme budjetoineet noin 10 000 € vielä edessä oleviin töihin pihalla. Maansiirtoa ja muuta hommaa vielä riittää. Lisäksi edessä on ensi kesänä autokatoksen ja varaston rakentaminen. Nämäkin tuomat omat kustannukset, vaikka eivätkään päätä huimaa.

Sitten se mielenkiintoinen kohta, eli paljonko menee kaikkeen siihen, mitä haetaan kaupasta kun jotain uupuu? Paljon. :) Tällä hetkellä aktiivista rakentamista on takana noin 8 kuukautta ja juokseviin ostoksiin on uponnut noin 12 000 €.

Sisustusratkaisujen budjetointia en viitsi tähän kirjata, koska se on kuitenkin kokolailla tapaus- ja materiaalikohtaista.