maanantai 7. helmikuuta 2011

Kiilto

Minun on jo monta kertaa pitänyt tarinoida lyhyt ihmetykseni Kiillosta, mutta aina se on syystä tai toisesta jäänyt. Nyt onkin hyvä hetki käyttää muutama minuutti tähän postaukseen ennen luennolle siirtymistä. Ja huomautettakoon heti alkuun, nämä ovat meidän projektin aikana heränneitä ajatuksia tai muiden sanomisia. Mitään tutkimuksia tms. en ole Kiillon tuotteista lukenut tai käynyt läpi. Uskon henkilökohtaisesti enemmän käytännön kokemukseen.

Kun rautakauppaan (siis mihin tahansa kuluttajalle suunnattuun rautakauppaan) astelee sisään ja pyytää laastia, tasoitetta, vesieristettä, "ihan mitä vain", on myyjän ensimmäisenä suosittelema tuote Kiillon perheestä. Hyllytilaa Kiillon tuotteille on noin 5 kertaa enemmän kuin muille tuotteille. Tiettyjä tarvikkeita ei saa hyllystä kuin Kiillon valmistamina, muut ovat tilaustavaraa. Mikäs siinä, kotimainen tuote. Jo lapsena puutyötunnilla käytettiin Kiillon puuliimaa.

Mutta mitäs sitten, kun ammattilainen toisensa perään kertoo, että "Kiilto on kirosana"? Kiillon tuotteissa on paljon vikoja? Kiillon tavara on huonompilaatuista kuin muiden? Ja mitäs sitten, kun ihan tämmöinen perusmaallikkokin tämän huomaa, kun käyttää kahta samaa tuotetta kahdelta eri valmistajalta?

Olen vain miettinyt... Miten voi kyseinen valmistaja olla niin suuressa suosiossa, vaikka tuotteet ovat monelta kohtaa huomattavasti heikompilaatuisia kuin muiden valmistajien? Hinta ei ole selitys. Kilpailevat tuotteet ovat samanhintaisia, joskus jopa halvempia pienemmän menekin takia. Monien laastien kuivumisajat tuntuvat olevan pidempiä kuin kilpailijoilla ja tietyt muutkin ominaisuudet ovat heikompia. Esimerkkinä laatta-apumme tietoomme tuoma Kiillon saumausaineiden ongelma, josta seuraa pieniä värivirheitä, värin välillä voimakastakin kulumista käytön myötä jne.

Jotain kai Kiiltokin sitten tekee oikein kun heillä noin näkyvä markkinaosuus on. Näin juuri markkinoinnin kurssia käyvänä voisin olettaa, että sillä on ehkä jotain tekemistä juurikin tämän osa-alueen kanssa.

Mutta ohjeena siis monille: Kiillon vesieristeitä, saumausaineita, saneerauslaasteja ja saumatasoitteita (nämä omasta kokemuksesta jollain tasolla opittuja) kannattanee ehkä välttää mikäli asiallinen kilpailija on tarjolla. Kyllä ne toimivat (meilläkin niitä paljon on, tieto kertyy vasta ajan myötä), mutta toiset toimivat paremmin. :)

11 kommenttia:

 1. Joo toi Kiilto on kyllä kumma homma, meinasivat tunkea laattalaastin kans kiillolta, mutta otettiin Vetonitin kun vesieristyksetkin on sitä. Saumauslaastit on kyllä Kiillon, mutta kävi mielessä jos vaihtais Vetonitin omiin. Mestari oli sitä mieltä jo alunperin, että Kiillon vesieristeitä ei paranis laittaa...

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Voinko linkittää bloginne omamme blogrolliin? Rakennamme Porvooseen taloa, tai siis olemme tontin hankkineet... Piirrustukset valmistumassa ja projekti vasta alkamaassa. :)

  Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Marko - Mehän tosiaan otimme (vielä silloin osin tietämättöminä) laattalaastit Kiillolta kun ne oletuksena meille rautakaupasta pistettiin. Laatta-apu pääsikin sitten manailemaan kun normilaastin kuivumisaika oli 2vrk ennen saumausta. Toisaalta, onhan se peukaloiden pyörittely kivaa. Myös meillä mestari on vahvasti ohjeistanut muihin tuotteisiin.

  Osmankaami - Toki voit lisätä. :D Itse olen lisäillyt muita sen kummemmin kyselemättä. Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
 4. Kiiltohan hävisi TM-rakennusmaailman vedeneristystestin numerossa 1/2010. Testi on vedetty pois netistä (liekö Kiillon painostuksesta?) mutta kirjastosta tuo löytyy. Itselläni tuo on myös PDF-muodossa.

  Lopputulos oli kuitenkin vedeneristystestissä Kiillon osalta:

  -Ei pidä vettä
  -Hankalasti suljettava astia

  0 tähteä.

  VastaaPoista
 5. Moro, TM rakennusmaailmassa oli hiljattain vesieristeet testissä ja siinä Kiillon vesieriste ei pitänyt vettä. Itse en tuon perusteella käyttäisi ko. tuotetta.

  VastaaPoista
 6. Markus ja Jani - Tuosta testistä en tiennytkään, mutta sehän sitten vain vahvistaa sen mitä tässä on kuullut ja huomannut pitkin matkaa. Kiitos tiedosta!

  Itse valitsimme Vetonitin vesieristeet. Ihan samassa hintaluokassa Kiillon kanssa, mutta erona laatta-avun ja mestarin "hyväksyntä". :)

  Toinen tuote, jossa eron on huomannut selkeästi: saumatasoitteet. Tikkurilan ja Teknoksen tasoittet ovat huomattavasti helpompia ja parempia. Hiominen on aina yhtä tuskaa, mutta näillä tuotteilla vähän vähemmän. :P

  VastaaPoista
 7. Kyllä ne kiillon tuotteet on ihan hyviä.
  Töissä päivittäin niitä levitellään kylpyhuoneisiin ja muihin tiloihin.
  Hinta laatusuhde on kohdillaan, jotkut valmis tasoitteet voi olla tuskaisia hioa.
  Vesieriste on muuten tätänykyä maailman testatuinta vtt:n toimesta.
  Siinähän lukee isolla purkinkyljessäkin VTT
  TM: testissä vika tuli siinnä kuulemma että, kipsilevyä ei ollut praimeroitu.
  Toki ohjeenmukaan sitä ei tarvinnut tehdä.
  Ohjetta muutettu sen jälkeen,että nykyisin kipsilevykin täytyy praimeroida.
  Vissiin testissä eriste päästi liikaa vesihöyryä täten lävitseen.
  Kaikilla valmistajilla on tummissa sauma-aineissa ongelmia, tahtoo tulla kirjavia syysta tai toisesta....

  VastaaPoista
 8. Hyvä kun tulee kommentteja suunnasta jos toisesta. :)

  Tarkoitus ei ole jyrätä yhtä tai toista tuotetta, vaan jakaa meidän kokemuksiamme. Kiillon otin erityissyynnin sen takia, että vastarinta sitä kohtaan on todella suurta verrattuna siihen, että rautakaupoissa se on aina ensimmäinen suositeltu tuote ja selkeästi eniten "kuluttajatasolla" myyty. Sitä vain omien kokemustemme perusteella kovasti ihmettelen.

  VastaaPoista
 9. Tervehdys,

  Erinäisissä remonteissa ilmenneet viat laitetaan lähestulkoon poikkeuksetta käytettyjen aineiden/välineiden valmistajien kontolle. Aina ei suomalainen, osaava rakennusmies muista, että aineen pakkauksen kyljessä olevat ohjeet on syytä lukea huolella. TM:n testi vedeneristeistä oli suoritettu epämääräisissä olosuhteissa, Kiillon laadunvalvontatestit tarkoin harkituissa ja vakioiduissa olosuhteissa (tuotteiden valmistusmäärät ovat todella suuria, joten aikaa erilaisten olosuhteiden järjestämiseen ei varmastikaan ole eikä tule koskaan olemaan).

  Sehän on tietenkin selvää, että missä tahansa valmisteessa voi olla ja onkin välillä valmistusvirheitä. Nämä virheet eivät kuitenkaan merkitse juridisessa mielessä yhtään mitään, mikäli tuotteiden asennus tai käyttö on suoritettu ohjeiden vastaisissa olosuhteissa.

  VastaaPoista
 10. Lisäys vielä edelliseen: tietenkin remonttimiehet syyttävät tuotteen valmistajaa mikäli remontissa on mennyt jotakin pieleen. Tämä on jo pelkästään markkinoinnin kannalta järkevää ja jopa suositeltavaa (asiakkaathan eivät enää käytä kyseisen firman palveluja, mikäli nämä paljastuvat epäpäteviksi). Tekisin varmaan itsekin näin.

  Ajattelen itse niin, että Kiilto kerää suurimmat syyt ja arvostelut niskoilleen siitä syystä, että he ovat suurin valmistaja kotimaisilla markkinoilla. Tästä syystä heidän tuotteistaan on myös luonnollisesti eniten kommentteja ja käyttökokemuksia. Varmasti joissakin heidän valmistamissaan erissä on ollut jotakin vikaa, mutta suurimmassa osassa ei. Tämä pätee myös muihin valmistajiin, ei vain Kiiltoon. Sama millä tahansa alalla, jossa valmistetaan teollisesti suuria määriä jotakin tuotetta.

  VastaaPoista
 11. Se on varmasti totta, että kommentteja ja mielipiteitä löytyy juurikin suurien kulutusmäärien takia. Mutta käsittääkseni ammattikäytössä käytetään hyvin paljon myös muita valmistajia, ja Kiillon pääasiakasryhmää taitavatkin olla juuri tällaiset kuluttaja-asikkaat kuin me. Kuten kirjoitin, Kiillon tuotteet ovat selkeästi ja runsaasti tarjolla ja näytillä rautakaupoissa, toisen valmistajan saman käyttökohteen tuotteet löytyvät esimerkiksi eräästä K-Raudasta "ammattilaispuolelta". Eli täysin eri paikasta koko liikettä. Tämäkin antaa tietenkin oman mielikuvansa.

  Hyvä kun keskustelua syntyy. Minä toin esiin vain oman kokemuksemme ja sen mitä itse olemme kuulleet. Meillä alkaa jo hommat olla hyvällä mallilla, eikä valmistajia tarvitse pahemmin pohtia. Kuitenkin edessä on vielä ennen muuttoa esimerkiksi kylpyhuoneessa vaalean Kiillon saumausaineen pois raaputtaminen ja uuden laittaminen tilalle värivirheiden takia.

  VastaaPoista