maanantai 7. maaliskuuta 2011

Viikon aloitus

Tänään pääsin vihdoin ja viimein itsekin raksalle, yli viikon tauon jälkeen! Kyllä oli mukavaa. :) Paikkomaalailin yläkerrassa ja kodarissa, sekä avustin vanhempaa polvea porraskuilun maalaamisessa. Isäntä pisti kattopaneeleja ajatellen rimoja kattoon yläkerran kylppäriin ja vanhempi polvi pakkeloi eteisen kotelointia.

Mutta ensin lämpöpumppu. Siihen se nyt sitten asettui kaikkine vempeleineen. Saas nähdä miten me joskus saadaan tuo kaapistoitua ja siistittyä. Itse kaappihan on edelleen ihan näpsän näköinen, mutta tuohon putkistojen eteen pitäisi joku ovisysteemi keksiä. Noh, se ei ole vielä tämän hetken onkelma. Sitä ehtii miettiä.

Nyt on näkymä ulko-ovelta jo ihan positiivisen raikas, joskin kovin valkoinen. Mutta kyllä se taas mieltä piristää kun maalipinta leviää jo alakertaankin. :)

Ja ulko-oven yläpuoliset IV-putket on nyt sitten maastotettu näin. Varsin tyylikäs kotelointi, ei valittamista.

Saimme myös viime viikolla porrasasiat järjestykseen. Kävimme tosiaan kyselemässä eräältä puusepältä porrastarjousta, joka sitten lopulta saatiin. Hinta oli kokolailla kova, joten kerrottiin suoraan toisen tarjouksen summa, jota puuseppä lähti sitten tavoittelemaan. Lopputuloksena saadaan täyskoivuiset rappuset mittatilaustyönä juuri meidän haluamillamme pintakäsittelyillä ja koristeilla (yksinkertaiset toki) halvemmalla, kuin suuremmalta valmistajalta olisimme saaneet mänty-koivu -yhdistelmät muutoin samoilla asetuksilla. Aika näppärää. :) Puuseppä oli saanut tavarantoimittajalta ongittua edullista ylijäämäksi jäänyttä koivulevyä, jonka turvin pystyi hintaa tiputtamaan aika paljon.

Porrassuunnitelma muuttui siltä osin, että rappuset tulevat satulamallina vain sisäkierteen puolelta. Ulkokierre tulee seinään kiinni perinteisellä ratkaisulla. Reisipuut ja kaidepuut tullaan valkolakkauksen sijaan maalaamaan valkoiseksi ja askelmat vahataan jatkon helpon huollettavuuden takia. Ja nyt siis saamme melkein suoran tason, josta vain ensimmäinen yläosan portaiden rappunen lähtee hieman vinoon. Näimme rapuista myös 3D-kuvan, joka helpotti hahmottamista huomattavasti. Bueno! :) Toimitus tulee olemaan kuun vaihteessa, joten saadaan pistää hihat heilumaan pintamatskujen kanssa...

Pintamateriaalit ne nyt sitten tuottavatkin päänvaivaa. Kattopaneelit tarkemmin sanottuna.

1. Jos haemme paneelit sahalta, joudumme järjestämään järjettömän kokoisen lautatarhan taloon, jotta puut saavat rauhassa kuivua pari viikkoa. Tämän jälkeen ne pitäisi käsitellä. Tällä hetkellä olemme jälleen kallistuneet enemmän vahan kuin lakan puoleen, joten jos itse käsitellään, niin varmaan pistetään valkoinen vaha pintaan.

+ kaunis
+ huollettava
+ edullinen
- hidas
- työläs

2. MDF-paneelit kaupan hyllyltä suoraan kattoon. Löytyy ihan kivoja kuoseja, mutta tuntuma on aina vain muovinen. Ja epäilyttää myös, miten nuo matskut kestävät vinoilla katto-osuuksilla, jossa ovat kosketusetäisyydellä. Erityisesti lasten huoneissa... Mutta tämä olisi niiiiiin helppo ja nopea ratkaisu! Ja edullinen. Ja arvata saattaa, että tässä vaiheessa projektia tuo edullisuus alkaa kuulostaa aina vain paremmalta. :D Jos jollain on kokemusta MDF-levyistä katossa kosketusetäisyydellä, miten on kestänyt ja miltä näyttää, niin kommentteja otetaan nyt vastaan enempi kuin mieluusti!

+ nopea
+ helppo
+ edullinen
- arvelluttava ulkonäkö
- hankala ylläpito ja korjaus

3. Puupaneelit suoraan kaupan hyllyltä valmiiksi käsiteltyinä.

+ kaunis
+ huollettava
+ nopea
- kallis

Neljäs vielä mietityttävä vaihtoehto olisi käsittelemättömien puupaneeleiden haku kaupasta, jossa ne säilötään sisätiloissa. Mutta onko tämmöisiä? Ja onko mitenkin kallista sitten? Hmm...

Ei taas ole helppoa tämä ei. Sahalta tosiaan opastettiin, että paneelien pitäisi kuivua vähintään 2 viikkoa ennen käsittelyä. Nojuu, ei tämä nyt varsin yllätyksenä tullut. Mutta kun tilaa on kokolailla vähän, tekemistä paljon ja aikaa vähän, niin yhtälö on aika hankala. Mietittävää riittää.

Samalla kun tuijoteltiin, hiplattiin ja vertailtiin paneeleja, tehtiin myös katsaus listapuolelle. Voi järkytys... MDF-lattialistat on ainakin päätetty. :D Hinta 0,16 €/m ilman alennuksia vie kertakaikkisen selkeän voiton puulistoista, joiden hinnat lähentelivät 2 €/m. Mutta kattolistat... Niistä ei löytynyt mitään kohtuuhintaista vaihtoehtoa! Hinnat pääsääntöisesti yli 2 €/m. Jos joku tietää edullisemman vaihtoehdon, niin saa vinkata. Noita listoja kun "yllättäen" menee aika paljon...

3 kommenttia:

 1. Moi, pakko kommentoida tähän. Meillähän tuli joka paikkaan puupaneeli. Tekotapa oli se että puut nurin, sahalla lautoja, kunnon kuivatus, höyläys ja sitten taloon kuivamaan. Eli tosi pitkällä kaavalla :) Työtähän tuossa on, mutta kepittää kyllä varmasti MDF paneelin jos kerran haluaa panelikattoa. Meillä paneelit maalattiin valkoisella, eikä tietty tule yhtä tasaista kuin mdf, mutta meitä ainakin miellyttää kovasti enempi. Kyllä MDF on ainakin läheltä tosi muovinen, valitettavasti.

  Kattolistoja pitäisi saada kyllä paljon alle 2€ / metri. Tietty vähän mitä hakee. Meillä on melko kookas (lävistäjä 63mm) puinen kattolista, ja sitä irtosi n. 1,5 e:n hintaan. Listan kokoluokan näkee vaikka tuosta http://lillstrang.blogspot.com/2011/02/viikon-virallinen-lista.html

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Tuo lista näyttää todella hyvältä.

  Minkä levyistä lautaa tuo teidän kattopaneelinne on?

  VastaaPoista
 3. Meidän katto on 5 tuumaisesta laudasta höylättyä, eli mitä siitä nyt tarkalleen tulee sitten leveydeksi. Jotain 12 senttiä josta sitten hyötyä jonkin verran vähempi. Ja profiilina käytettiin sitä jyrkkäkulmaista mallia, eli ei pyöristyksiä. Muutenkin tommoisesta "iteshöylätystä" tulee vähän järeämpää helposti, eli paksuudeltaan toi tais jäädä 18 milliin.

  VastaaPoista